Samen naar betere zorg door effectieve en betrokken communicatie met vrijwilligers

Vrijwilligers worden steeds belangrijker voor zorg- en welzijnsorganisaties. Maar het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden en te binden. Communicatie is de spil in de samenwerking met vrijwilligers. Maar hoe pak je dat aan?

De opleiding ‘Samen naar betere zorg met vrijwiligers’ biedt praktische modules met handvatten voor de communicatie met vrijwilligers. Vrijwilligerscoördinatoren maar ook zorgmedewerkers en -teams kunnen met deze opleiding gelijk aan de slag om effectief vrijwilligers te vinden en binden.

Later dit jaar start deze opleiding! Ben je geïnteresseerd? Laat het weten en ik hou je vrijblijvend op de hoogte.

 

rond1

Heb jij als professional in zorg of welzijn met vrijwilligers te maken
en herken je de volgende vragen?

N

Hoe kunnen wij vrijwilligers (beter) informeren en faciliteren?

N

Hoe kan ik inspelen op de veranderende wensen van vrijwilligers en zorgen dat zij langer blijven?

N

Hoe kan ik ondanks alle bezuinigingen en tekort aan tijd toch goed contact met vrijwilligers opbouwen?

N

Hoe maken we de omslag van ‘vrijwilligers zijn noodzakelijk voor de zorg’ naar ‘vrijwilligers verrijken het leven van onze cliënten’?

N

Veel van onze vrijwilligers zijn al wat ouder, hoe kunnen we jonge vrijwilligers vinden en binden?

N

Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat vrijwilligers zich bij ons welkom en betrokken voelen?

N

Hoe kan ik social media inzetten? Ik weet dat ik ‘iets moet’ met social media maar hoe pak ik dat aan? Waar moet ik beginnen? Wat kan ik wel en wat kan ik beter niet doen?

N

Wat kan ik doen om nieuwe vrijwilligers te werven?

N

Hoe zorg ik dat het hele team zich verantwoordelijk voelt voor het contact met vrijwilligers?

N

Hoe vind ik in de gehandicaptensector geschikte vrijwilligers die onze cliënten goed kunnen begeleiden?

Opleidingsprogramma voor professionals in zorg en welzijn

Herken jij je in deze vragen en wil je hier grote stappen in zetten?
Dan heb ik voor jou hét opleidingsprogramma ontwikkeld waarin je leert effectief
en betrokken te communiceren met vrijwilligers.

Zodat je over alle tools beschikt om (nieuwe) vrijwilligers te vinden en binden.

Communicatie is de spil in de samenwerking met vrijwilligers

De laatste jaren is er veel veranderd in de zorg. Zo zijn vrijwilligers veel belangrijker geworden. Maar het wordt steeds lastiger vrijwilligers te vinden én te binden aan je organisatie. Dit vraagt om nieuwe en andere manieren van communiceren, waarbij social media een steeds belangrijkere rol inneemt.

Goede communicatie helpt je niet alleen om beter te verbinden met de ander. Goede communicatie betekent ook: meegaan met je tijd en gebruik maken van nieuwe communicatiemiddelen, van de mogelijkheden die het internet biedt. Om zo bij te dragen aan een goede samenwerking met vrijwilligers.

moodboard

In het opleidingsprogramma ‘Samen naar betere zorg met vrijwilligers’ leer ik je gebruik te maken van de kracht van communicatie, zodat je effectief en betrokken communiceert met vrijwilligers. Met deze praktische opleiding krijg je alle tools in handen om effectief (nieuwe) vrijwilligers te vinden en binden.

Wat houdt dit opleidingsprogramma in?

Het basisprogramma bestaat uit 5 modules die je gedurende 5 weken elke maandag in je mailbox krijgt. De modules bestaan uit videolessen met een werkboek, verdiepende opdrachten, werkbladen en praktische voorbeelden waar je zelf gelijk mee aan de slag kunt. In een besloten Facebook groep kun je vragen stellen en je ervaringen delen met andere deelnemers; regelmatig zal ik live gaan in de besloten Facebook groep om je vragen te beantwoorden of extra tips te geven.

Het basisprogramma is uit te breiden met een VIP 1-op-1 dagdeel en online coaching of met een programma voor teams inclusief training op maat en online coaching.

Hoe ziet het programma van 5 modules eruit?

Module 1: De kracht van communicatie

Communicatie is de spil in de samenwerking met vrijwilligers. In deze module leer je hoe betrokken en effectieve communicatie bijdraagt aan betere samenwerking met vrijwilligers. Zo krijg je inzicht in de kracht van communicatie.

i

Module 2: Communicatie, de 5 w’s

In deze module leer je hoe je de kracht van communicatie effectief inzet in de samenwerking met vrijwilligers. Met praktische uitleg én een werkblad over communicatie aan de hand van de 5 w’s: wie, wat, waarom, via welke middelen, wanneer?

Module 3: Hoe vind ik vrijwilligers?

In deze module leer je hoe je nieuwe vrijwilligers kunt vinden. Je leert welke activiteiten je kunt organiseren en welke communicatiemiddelen je daarbij kunt inzetten. Zo leer je onder andere met persona’s te werken.

Met praktische voorbeelden, en tips en tools om dit uit te werken.

w

Module 4: Hoe bind ik vrijwilligers?

In deze module krijg je praktische tips en tricks om vrijwilligers te betrekken en zich welkom te laten voelen. Dit is de basis voor een goede samenwerking. Ook leer je hoe je het werken met vrijwilligers in je processen kunt verankeren en welke communicatiemiddelen je kunt inzetten.

Module 5: Aan de slag met social media

In deze module leer je alles over social media om vrijwilligers te vinden en binden. Welke social media kanalen kun je gebruiken? Wat doe je wel en wat juist niet? Ook leer je hoe je je activiteiten en publiciteit kunt plannen voor het beste resultaat.

Het basisprogramma is uit te breiden met
het VIP-programma of met het programma voor teams

Basisprogramma

497,-
 • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
 • Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
 •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
 •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
Ja, ik doe mee

VIP-programma

Slechts 5 plekken beschikbaar!
1.497,-
 • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
 •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
 •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
 •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
 • Training voor jou op maat van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jouw organisatie en werkzaamheden. Je gaat naar huis met een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat je effectief vrijwilligers kunt vinden en binden.
 • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na jouw VIP-training)
Ja, ik doe mee

Programma voor teams*

Voor 5 teams op aanvraag
2497,-
 • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
 •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
 •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
 •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
 • Training op maat met je team van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jullie organisatie en werkzaamheden. Na afloop hebben jullie een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat jullie effectief vrijwilligers kunnen vinden en binden
 • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na de team-training)
Ja, neem contact op!

Genoemde bedragen zijn exclusief BTW

 

* Voorwaarden voor teams: 

 • een team bestaat uit maximaal 8 deelnemers
 • jullie hoeven niet op het werk een team te zijn; jullie mogen ook collega’s zijn met dezelfde taak (bijvoorbeeld senior medewerkers dagbesteding, vrijwilligerscoördinatoren) of collega’s die in projectverband samenwerken
 • bij twijfel of vragen, neem gerust contact met me op via info@annemiekebol.nl

rond1

Wie ben ik?

Het is mijn missie de zorg beter te maken met betrokken en effectieve communicatie.

Ik werd voor het eerst écht met de wereld van de zorg geconfronteerd toen mijn ouders slechter werden en achter elkaar gingen dementeren, in een verpleeghuis belandden en uiteindelijk zijn overleden.

In die fase leerde ik het werk van zorgmedewerkers enorm waarderen. En zag ik wat er allemaal bij kwam kijken om goede zorg te verlenen. Ik had daar enorm veel respect voor. Deze mensen hadden een maatschappelijke taak, en ze deden dat vaak met liefde.

 

Daar wilde ik ook aan bijdragen, maar dan vanuit mijn eigen expertise als communicatieadviseur. Zo is ook mijn missie ontstaan om de zorg beter te maken met betrokken en effectieve communicatie.

De kracht van communicatie

Met alle veranderingen in de zorg heb ik gezien dat de zorg steeds meer onder druk is gekomen. Het moet allemaal efficiënter, meer in minder tijd. Toewijding en aandacht lijken te verdwijnen. En wat je daarmee beoogt, lijkt juist niet te lukken. Je acties hebben een tegengesteld effect. Vanuit mijn jarenlange ervaring als communicatieadviseur in de zorg heb ik ontdekt dat je juist meer resultaat boekt door goed te luisteren, tijd voor een goed gesprek te nemen en aandacht te geven. Vanuit de dialoog ontstaat betrokkenheid en verbinding, en kun je gaan samenwerken.

Dat is de kracht van communicatie. Daar wil ik graag aan bijdragen. Bijvoorbeeld met deze opleiding ‘Samen naar betere zorg met vrijwilligers’. Maar ook als interim adviseur of door het geven van workshops of coaching. Wil je daar meer over weten, kijk dan eens op mijn andere site. Met mijn strategisch inzicht en praktische aanpak laat ik zien hoe betrokken en effectief communiceren niet alleen meer werkplezier en meer kwaliteit geeft, maar ook meer welzijn voor cliënten.

In het opleidingsprogramma ‘Samen naar betere zorg met vrijwilligers’ leer ik je gebruik te maken van de kracht van communicatie, zodat je effectief en betrokken communiceert met vrijwilligers. Het resultaat is dat je effectief vrijwilligers kunt vinden en binden.

 

Met mijn praktische aanpak kun je gelijk aan de slag om de zorg beter te maken. Daar doe ik het namelijk voor, doe je mee?

Dit zeggen anderen over mij:

‘Annemieke is een all round senior communicatieadviseur die met gevoel voor inhoud en vorm zaken in hoog tempo voor elkaar krijgt. Het is plezierig om met haar als collega te werken; ze is betrouwbaar en proactief. Haar expertise op de inzet van sociale media is van toegevoegde waarde voor de organisatie.’

‘Annemieke is een communicatieprofessional die veel werk uit handen neemt. In een korte tijd is ze in staat om menig casus te analyseren wat resulteert in een goed onderbouwd communicatieadvies. Annemieke heeft een echte hands-on mentaliteit, is een doorzetter en heeft oog voor menig detail. Een belangrijk pluspunt is haar ruime ervaring binnen de sector zorg en gezondheid.’

‘De basistraining Twitter en Facebook (maken van een bedrijfspagina) heb ik als zeer zinvol en prettig ervaren. Ze zijn praktisch en hebben een concreet resultaat.  Je hebt een twitteraccount aangemaakt, je eerste tweet verstuurd en je hebt een bedrijfspagina op Facebook  gemaakt. Met allerlei informatie en praktische tips kun je er thuis verder mee aan de slag. Annemieke Bol is een enthousiaste en rustige trainer, ze heeft kennis van zaken en sluit goed aan bij individuele vragen.’

rond1

Alle voordelen op een rij:

5

In 5 weken 5 modules: elke week een videoles in je mailbox

5

een online trainingsomgeving waartoe je altijd toegang hebt én houdt

5

alle updates komen ook voor jou beschikbaar

5

toegang tot een besloten Facebook groep om ervaringen uit te wisselen en je vragen te stellen. Regelmatig kom ik live in de Facebook groep voor extra tips en vragen

5

met een ‘niet goed geld terug’-regeling binnen twee weken na de start van de opleiding

5

met voor jou als resultaat: je vindt en bindt effectief vrijwilligers door de communicatie te verbeteren

Veel gestelde vragen

Hoe werkt zo’n opleidingsprogramma eigenlijk?

Na aanmelding en betaling ontvang je inlogcodes voor de besloten leeromgeving op de speciale opleidingswebsite www.zorgcommunicatieacademie.nl. Vanaf de eerste mail staan de modules met videolessen daar wekelijks voor je klaar en je kunt daar het werkboek met opdrachten downloaden. Elke week komt de nieuwe module in de online leeromgeving beschikbaar.

Hoeveel tijd ben ik wekelijks kwijt aan de modules?

Het hangt natuurlijk af van hoe snel je bent, maar gemiddeld zal dit twee uur in de week aan tijd kosten.

Als ik de opdrachten niet op tijd af krijg, kan ik dan later weer verder?

Ja, de modules blijven in principe altijd voor jou beschikbaar in de online leeromgeving. Als je in dienst bent en je werkgever betaalt de opleiding, moet je daar wel afspraken over maken met je werkgever voor het geval je uit dienst gaat of een andere functie krijgt.

Hoe kan ik me aanmelden en betalen?

De knoppen ‘Ja ik doe mee’ onderaan de prijstabellen van het basis- en VIP-programma leiden je naar de aanmeld- en betaalpagina. Om als team deel te nemen, klik je onderaan de prijstabel van het programma voor teams op ‘Ja, neem contact op‘. Via de mail ontvang je later je bevestiging van inschrijving en een factuur.

Is betalen door de werkgever ook mogelijk?
Jazeker! Als je werkgever betaalt, neem dan even contact met me op via info@annemiekebol.nl dan regel ik de betaling met de werkgever.
We willen met een aantal collega's alleen het basisprogramma volgen, kan dat ook?

Ja, als er meerdere medewerkers vanuit één organisatie meedoen, heb ik een aantrekkelijke kortingsregeling. Neem contact met me op via info@annemiekebol.nl voor meer informatie.

Dit opleidingsprogramma is niet direct voor ons van toepassing, maar we willen wel graag met een aantal collega’s een training of VIP-programma op maat bij je volgen over social media; is dat ook mogelijk?

Jazeker! Mail me even via info@annemiekebol.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Het basisprogramma is uit te breiden met het VIP-programma of het programma voor teams

Basisprogramma

497,-
 • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
 • Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
 •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
 •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
Ja, ik doe mee

VIP-programma

Slechts 5 plekken beschikbaar!
1.497,-
 • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
 •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
 •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
 •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
 • Training voor jou op maat van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jouw organisatie en werkzaamheden. Je gaat naar huis met een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat je effectief vrijwilligers kunt vinden en binden.
 • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na jouw VIP-training)
Ja, ik doe mee

Programma voor teams*

Voor 5 teams op aanvraag
2497,-
 • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
 •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
 •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
 •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
 • Training op maat met je team van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jullie organisatie en werkzaamheden. Na afloop hebben jullie een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat jullie effectief vrijwilligers kunnen vinden en binden
 • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na de team training)
Ja, neem contact op!

Genoemde bedragen zijn exclusief BTW

 

* Voorwaarden voor teams: 

 • een team bestaat uit maximaal 8 deelnemers
 • jullie hoeven niet op het werk een team te zijn; jullie mogen ook collega’s zijn met dezelfde taak (bijvoorbeeld vrijwilligerscoördinatoren) of collega’s die in projectverband samenwerken
 • bij twijfel of vragen, neem gerust contact met me op via info@annemiekebol.nl

AB Communicatieprojecten
Communicatie in zorg en welzijn
Hezer Enghweg 77
3734 GP Den Dolder

 

Privacyverklaring AB Communicatieprojecten

06-242 32 936
info@annemiekebol.nl
BTW-nummer NL1126.62.134B01
KvK-nummer 30182197