Samen naar betere zorg door effectieve en betrokken communicatie met familie en mantelzorgers

Door alle bezuinigingen in de zorg wordt er steeds vaker een beroep gedaan op familie en mantelzorgers. Maar mag je dat eigenlijk wel van hen vragen? En hoe ga je daar als zorgmedewerker het gesprek over aan? Daar komt nog best veel bij kijken.

De opleiding ‘Samen naar betere zorg met familie en mantelzorgers’ biedt praktische modules met handvatten voor familieparticipatie en communicatie met het netwerk. Zorgmedewerkers en -teams kunnen met deze opleiding gelijk aan de slag om familie en mantelzorgers meer te betrekken met als resultaat betere samenwerking.

Later dit jaar start deze opleiding! Ben je geïnteresseerd? Laat het weten en ik hou je vrijblijvend op de hoogte.

rond1

Heb jij als professional in zorg of welzijn met familie en mantelzorgers te maken en herken je de volgende vragen?

N

Iedereen heeft het maar over familieparticipatie; wat houdt dat eigenlijk in en hoe kan ik daarmee aan de slag?

N

Ik zie regelmatig dat mantelzorgers overbelast dreigen te raken. Hoe maak ik dat met hen bespreekbaar?

N

Hoe kan ik ondanks alle bezuinigingen en tekort aan tijd toch goed contact met familie en mantelzorgers opbouwen?

N

Hoe kunnen we via social media in contact zijn met familie en mantelzorgers?

N

Op welke manier kan ik in gesprek gaan met familie en mantelzorgers? Ik heb daar best moeite mee.

N

Hoe kan ik vanaf het begin bij nieuwe cliënten de familie en mantelzorger beter betrekken, bijvoorbeeld bij het zorgproces?

N

We hebben ook cliënten met een klein netwerk. Hoe kunnen we hen helpen hun netwerk uit te breiden?

N

Wat kan ik doen om beter om te gaan met emoties tijdens gesprekken?

N

We willen graag iets doen voor mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg, hoe pakken we dat aan?

N

De naaste familie worstelt vaak met hun rol en wat nog wel of niet ‘mag’ met hun naaste. Hoe maak ik dat bespreekbaar?

Opleidingsprogramma voor professionals in zorg en welzijn

Herken jij je in deze vragen en wil je hier grote stappen in zetten?
Dan heb ik voor jou hét opleidingsprogramma ontwikkeld waarin je leert effectief
en betrokken te communiceren met familie en mantelzorgers.

Het resultaat is meer betrokkenheid en betere samenwerking,
waardoor het welzijn van cliënten toeneemt en de zorg verbetert. En je hebt meer werkplezier en minder frustratie.

Betere samenwerking door betere communicatie

In de zorg wordt veel gesproken over familieparticipatie en aandacht voor mantelzorgers. En over het belang van goede samenwerking met het netwerk. Bij dit alles speelt goede communicatie een cruciale rol. Met goede communicatie bedoel ik: betrokken en effectieve communicatie.

Dit helpt je niet alleen om beter te verbinden met de ander. Goede communicatie betekent ook: meegaan met je tijd en gebruik maken van nieuwe communicatiemiddelen, aandacht voor goede gesprekstechnieken en voor gedrag. Om zo bij te dragen aan meer betrokkenheid en een betere samenwerking met familie en mantelzorgers.

moodboard

In het opleidingsprogramma ‘Samen naar betere zorg met familie en mantelzorgers’ laat ik je zien hoe betrokken en effectief communiceren niet alleen leidt tot meer betrokkenheid en betere samenwerking, maar ook tot meer werkplezier voor jou en welzijn voor de cliënt. Met deze praktische opleiding krijg je alle tools in handen om te komen tot betrokken en effectieve communicatie met familie en mantelzorgers.

 

Wat houdt dit opleidingsprogramma in?

Het basisprogramma bestaat uit 5 modules die je gedurende 5 weken elke maandag in je mailbox krijgt. De modules bestaan uit videolessen met een werkboek, verdiepende opdrachten, werkbladen en praktische voorbeelden waar je zelf gelijk mee aan de slag kunt. In een besloten Facebook groep kun je vragen stellen en je ervaringen delen met andere deelnemers; regelmatig zal ik live gaan in de besloten Facebook groep om je vragen te beantwoorden of extra tips te geven.

Het basisprogramma is uit te breiden met een VIP 1-op-1 dagdeel en online coaching of met een programma voor teams inclusief training op maat en online coaching.

Hoe ziet het programma van 5 modules eruit?

Module 1: De kracht van communicatie

Communicatie is een kritische succesfactor in de samenwerking met familie en mantelzorgers. In deze module leer je hoe betrokken en effectieve communicatie bijdraagt aan meer betrokkenheid, betere samenwerking, meer werkplezier en hogere kwaliteit van zorg. Zo krijg je inzicht in de kracht van communicatie.

i

Module 2: Communicatie, de 5 w’s

In deze module leer je hoe je de kracht van communicatie effectief inzet in de samenwerking met familie en mantelzorgers. Met praktische uitleg én een werkblad over communicatie aan de hand van de 5 w’s: wie, wat, waarom, via welke middelen, wanneer?

w

Module 3: In gesprek met familie en mantelzorgers

Praktische module met tips en tricks o.a. over gesprekstechnieken. Je leert hoe je in gesprek kan gaan met familie en mantelzorgers, en hoe dit bijdraagt aan betere samenwerking. Ook leer je hen te betrekken bij belangrijke processen zoals de inhuizing van (nieuwe) cliënten of het zorgleefplan.

Module 4: Onderneem actie

In deze module leer je welke activiteiten je kunt organiseren om familie en mantelzorgers te bereiken en te betrekken, en welke communicatiemiddelen je daarbij kunt inzetten. Met praktische voorbeelden, en tips en tools om dit uit te werken.

Module 5: Aan de slag met social media

In deze module leer je hoe je met social media familie en mantelzorgers kunt betrekken. Welke social media kanalen kun je gebruiken? Wat doe je wel en wat juist niet? Ook leer je hoe je je activiteiten en publiciteit kunt plannen voor het beste resultaat.

Het basisprogramma is uit te breiden met
het VIP programma of met het programma voor teams

Basisprogramma

497,-
  • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
  • Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
  •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
  •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
Ja, ik doe mee

VIP-programma

Slechts 5 plekken beschikbaar!
1.497,-
  • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
  •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
  •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
  •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
  • Training voor jou op maat van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jouw organisatie en werkzaamheden. Je gaat naar huis met een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat je effectief vrijwilligers kunt vinden en binden.
  • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na jouw VIP-training)
Ja, ik doe mee

Programma voor teams*

Voor 5 teams op aanvraag
2497,-
  • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
  •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
  •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
  •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
  • Training op maat met je team van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jullie organisatie en werkzaamheden. Na afloop hebben jullie een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat jullie effectief vrijwilligers kunnen vinden en binden
  • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na de team-training)
Ja, neem contact op!

Genoemde bedragen zijn exclusief BTW

 

* Voorwaarden voor teams: 

  • een team bestaat uit maximaal 8 deelnemers
  • jullie hoeven niet op het werk een team te zijn; jullie mogen ook collega’s zijn met dezelfde taak (bijvoorbeeld senior medewerkers dagbesteding) of collega’s die in projectverband samenwerken
  • bij twijfel of vragen, neem gerust contact met me op via info@annemiekebol.nl

rond1

Wie ben ik?

Het is mijn missie de zorg beter te maken met betrokken en effectieve communicatie.

Ik werd voor het eerst écht met de wereld van de zorg geconfronteerd toen mijn ouders slechter werden en achter elkaar gingen dementeren, in een verpleeghuis belandden en uiteindelijk zijn overleden.

Als mantelzorger leerde ik het werk van zorgmedewerkers enorm waarderen. En zag ik wat er allemaal bij kwam kijken om goede zorg te verlenen. Ik had daar enorm veel respect voor. Deze mensen hadden een maatschappelijke taak, en ze deden dat vaak met liefde.

 

Daar wilde ik ook aan bijdragen, maar dan vanuit mijn eigen expertise als communicatieadviseur. Zo is ook mijn missie ontstaan om de zorg beter te maken met betrokken en effectieve communicatie.

De kracht van communicatie

Met alle veranderingen in de zorg heb ik gezien dat de zorg steeds meer onder druk is gekomen. Het moet allemaal efficiënter, meer in minder tijd. Toewijding en aandacht lijken te verdwijnen. En wat je daarmee beoogt, lijkt juist niet te lukken. Je acties hebben een tegengesteld effect. Vanuit mijn jarenlange ervaring als communicatieadviseur in de zorg heb ik ontdekt dat je juist meer resultaat boekt door goed te luisteren, tijd voor een goed gesprek te nemen en aandacht te geven. Vanuit de dialoog ontstaat betrokkenheid en verbinding, en kun je gaan samenwerken.

Dat is de kracht van communicatie. Daar wil ik graag aan bijdragen. Bijvoorbeeld met deze opleiding ‘Samen naar betere zorg met familie en mantelzorgers’. Maar ook als interim adviseur of door het geven van workshops of coaching. Wil je daar meer over weten, kijk dan eens op mijn andere site. Met mijn strategisch inzicht en praktische aanpak laat ik zien hoe betrokken en effectief communiceren niet alleen meer werkplezier en meer kwaliteit geeft, maar ook meer welzijn voor cliënten.

In het opleidingsprogramma ‘Samen naar betere zorg met familie en mantelzorgers’ leer ik je gebruik te maken van de kracht van communicatie, zodat je effectief en betrokken communiceert met familie en mantelzorgers. Het resultaat is meer betrokkenheid en betere samenwerking: dit leidt tot meer welzijn voor cliënten, betere zorg én meer werkplezier!

 

Met mijn praktische aanpak kun je gelijk aan de slag om de zorg beter te maken. Daar doe ik het namelijk voor, doe je mee?

Dit zeggen anderen over mij:

‘Annemieke is een all round senior communicatieadviseur die met gevoel voor inhoud en vorm zaken in hoog tempo voor elkaar krijgt. Het is plezierig om met haar als collega te werken; ze is betrouwbaar en proactief. Haar expertise op de inzet van sociale media zijn van toegevoegde waarde voor de organisatie.’

‘Annemieke is een communicatieprofessional die veel werk uit handen neemt. In een korte tijd is ze in staat om menig casus te analyseren wat resulteert in een goed onderbouwd communicatieadvies. Annemieke heeft een echte hands-on mentaliteit, is een doorzetter en heeft oog voor menig detail. Een belangrijk pluspunt is haar ruime ervaring binnen de sector zorg en gezondheid.’

‘De basistraining Twitter en Facebook (maken van een bedrijfspagina) heb ik als zeer zinvol en prettig ervaren. Ze zijn praktisch en hebben een concreet resultaat.  Je hebt een twitteraccount aangemaakt, je eerste tweet verstuurd en je hebt een bedrijfspagina op Facebook  gemaakt. Met allerlei informatie en praktische tips kun je er thuis verder mee aan de slag. Annemieke Bol is een enthousiaste en rustige trainer, ze heeft kennis van zaken en sluit goed aan bij individuele vragen.’

rond1

Alle voordelen op een rij:

5

In 5 weken 5 modules: elke week een videoles in je mailbox

5

een online trainingsomgeving waartoe je altijd toegang hebt én houdt

5

alle updates komen ook voor jou beschikbaar

5

toegang tot een besloten Facebook groep om ervaringen uit te wisselen en je vragen te stellen. Regelmatig kom ik live in de Facebook groep voor extra tips en vragen

5

met een ‘niet goed geld terug’-regeling binnen twee weken na de start van de opleiding

5

met voor jou als resultaat: je leert effectief en betrokken samen te werken met familie en mantelzorgers en ervaart meer werkplezier. En meer welzijn voor je cliënt

Veel gestelde vragen

Hoe werkt zo’n opleidingsprogramma eigenlijk?

Na aanmelding en betaling ontvang je inlogcodes voor de besloten leeromgeving op mijn speciale opleidingswebsite www.zorgcommunicatieacademie.nl. Vanaf de eerste mail staan de modules met videolessen daar wekelijks voor je klaar en je kunt daar het werkboek met opdrachten downloaden. Elke week komt de nieuwe module in de online leeromgeving beschikbaar.

Hoeveel tijd ben ik wekelijks kwijt aan de modules?

Het hangt natuurlijk af van hoe snel je bent, maar gemiddeld denk ik dat het twee uur in de week aan tijd kost.

Als ik de opdrachten niet op tijd af krijg, kan ik dan later weer verder?

Ja, de modules blijven in principe altijd voor jou beschikbaar in de online leeromgeving. Als je in dienst bent en je werkgever betaalt de opleiding, moet je daar wel afspraken over maken met je werkgever voor het geval je uit dienst gaat of een andere functie krijgt.

Hoe kan ik me aanmelden en betalen?

De knoppen ‘Ja ik doe mee’ onderaan de prijstabellen van het basis- en VIP-programma leiden je naar de aanmeld- en betaalpagina. Om als team deel te nemen, klik je onderaan de prijstabel van het programma voor teams op ‘Ja, neem contact op‘. Via de mail ontvang je later je bevestiging van inschrijving en een factuur.

Is betalen door de werkgever ook mogelijk?
Jazeker! Als je werkgever betaalt, neem dan even contact met me op via info@annemiekebol.nl dan regel ik de betaling met de werkgever.
We willen met een aantal collega's alleen het basisprogramma volgen, kan dat ook?

Ja, als er meerdere medewerkers vanuit één organisatie meedoen, heb ik een aantrekkelijke kortingsregeling. Neem contact met me op via info@annemiekebol.nl voor meer informatie.

Dit opleidingsprogramma is niet direct voor ons van toepassing, maar we willen wel graag met een aantal collega’s een training of VIP-programma op maat bij je volgen over social media; is dat ook mogelijk?

Jazeker! Mail me even via info@annemiekebol.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Het basisprogramma is uit te breiden met het VIP-programma of het programma voor teams

Basisprogramma

497,-
  • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
  • Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
  •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
  •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
Ja, ik doe mee

VIP-programma

Slechts 5 plekken beschikbaar!
1.497,-
  • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
  •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
  •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
  •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
  • Training voor jou op maat van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jouw organisatie en werkzaamheden. Je gaat naar huis met een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat je effectief vrijwilligers kunt vinden en binden.
  • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na jouw VIP-training)
Ja, ik doe mee

Programma voor teams*

Voor 5 teams op aanvraag
2497,-
  • Gedurende 5 weken elke week een videoles in je mailbox met een werkboek, verdiepende opdrachten en praktijkvoorbeelden
  •  Je krijgt toegang tot een online leeromgeving waar de modules altijd voor jou beschikbaar blijven
  •  Je kunt de modules in je eigen tempo volgen
  •  Toegang tot de besloten Facebook groep waar ik regelmatig live ga voor extra tips en om vragen te beantwoorden
  • Training op maat met je team van een dagdeel op locatie waarin we helemaal inzoomen op jullie organisatie en werkzaamheden. Na afloop hebben jullie een plan van aanpak om je inzichten direct te implementeren met resultaat. Zodat jullie effectief vrijwilligers kunnen vinden en binden
  • Twee online vragenuurtjes (een kick off, en één een aantal weken na de team-training)
Ja, neem contact op!

Genoemde bedragen zijn exclusief BTW

 

* Voorwaarden voor teams: 

  • een team bestaat uit maximaal 8 deelnemers
  • jullie hoeven niet op het werk een team te zijn; jullie mogen ook collega’s zijn met dezelfde taak (bijvoorbeeld senior medewerkers dagbesteding) of collega’s die in projectverband samenwerken
  • bij twijfel of vragen, neem gerust contact met me op via info@annemiekebol.nl

AB Communicatieprojecten
Communicatie & Social media in de zorg
Hezer-enghweg 77
3734 GP Den Dolder

 

Privacyverklaring AB Communicatieprojecten

06-242 32 936
info@annemiekebol.nl
BTW-nummer NL1126.62.134B01
KvK-nummer 30182197